Dementie bij de NPO

Dit gaat over de NPO-vlag die de lading van een onderzoek naar dementie absoluut niet dekt. Op dinsdag 27 augustus ’19 was Silvan Richter, arts en hoofdonderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum, gast bij NPO Radio1. Van zijn feitelijk heel goede nieuws maakte de Niet Positieve Omroep de headline “Gezonde levenswijze helpt bij sommige ouderen amper tegen dementie“:

Het echte boodschap en het juist goede nieuws van Silvan Richer, arts en hoofdonderzoeker Erasmus Medisch Centrum, is (in zijn eigen woorden) dat: “bij meer dan 7 van de 10 mensen een gezonde leefstijl zeker een gezond, beschermend effect heeft op het risico op dementie.” En ja, helaas, “Bij 3 op de 10 mensen die echt een sterke erfelijke belasting hebben op basis van hun genen zagen we die beschermende effecten niet in deze studie.” Silvan: “Maar de conclusie dat een gezonde leefstijl voor deze mensen geen zin heeft vindt ik wel wat ver gaan.Uit een recente grote studie in Engeland blijkt dat een gezonde leefstijl voor iedereen(!) een positief effect heeft op het risico op dementie.

De zoveelste keer een negatieve manier waarop de media dementie onder de aandacht brengt, althans voor wie niet verder leest/luistert. Jammer. Klik op het plaatje van NPO hierboven en luister zelf naar ‘de goeie boodschap’ van Silvan Richer. En vergeet die negatieve NPO-headline maar snel.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.