Paul Jansen

Ik ben als HR- & Organisatie Specialist vooral gericht op het gedrag van organisaties. Met een brede, specialistische wetenschappelijke basis (sociale-, gedrags- en cognitiewetenschappen) ben ik toch vooral de generalist: ik richt me op de holistische samenhang tussen alle elementen van mensen en organiseren. Daarnaast vergaar ik makkelijk kennis op de onderdelen en verbanden waar de uitdagingen liggen. De combinatie van enerzijds het totaaloverzicht en anderzijds de juiste kennis en ervaring op de onderdelen en hun onderlinge interactie is mijn kracht.

Er zijn verschillende functies waaronder ik mijn kennis succesvol in de praktijk heb gebracht. Zoals Consultant HR- & Organisatieontwikkeling, Organisatieadviseur, Architect, A&O Psycholoog en HR Manager. Zelf noem ik mijn persoonlijke en unieke combinatie van kennis, ervaring, vaardigheden en benadering de HR- & Organisatie Specialist. En mijn expertisegebied ziet er zo uit:

Mijn persoonlijke passie is de mens: mensen. Mijn vak als HR- & Organisatie Specialist is mensen, en daarmee organisaties, laten excelleren. Gezonde organisaties zijn die organisaties die maximaal voor mensen wèrken, zowel voor de mensen die samen de organisatie vormen als voor de relaties van de organisatie en de maatschappij. Als HR Specalist maak ik mens-en-organisaties excellenter. Ik zet al zijn kennis en energie actief in voor het realiseren van organisaties die voor mensen wèrken: waar iedereen optimaal kan presteren, de juiste mensen zich thuis voelen en waar de grenzen van gisteren het succes van morgen niet in de weg gaan staan. 

Te vaak worden problemen omschreven in termen van de oplossing: ‘We moeten onze managers meer laten coachen’ of ‘de kwaliteit van onze diensten moet omhoog’. Het gevaar bestaat daarmee dat deze ‘oplossingen’ een leven als doel-op-zich gaan leiden. Dan raakt de interne verbinding, en die met de uiteindelijke organisatie-doelstellingen en/of de markt, verloren. ~Paul Jansen

De huidige uitdaging, voor alle organisaties (mensen die samenwerken), is verandering te verwelkomen en het te gebruiken als een katalysator om creatief en proactief te zijn; om jezelf en de menselijke samenwerking (organisatie) aan te passen en te verbeteren en daardoor te overleven en zelfs te verbeteren. Het oude Chinese gezegde: “Moge u leven in interessante tijden!” erkent de paradox dat verandering ongemakkelijk en destabiliserend is, maar tegelijkertijd de vruchtbare bodem biedt om tot betere manieren te komen om succesvol te zijn en te blijven: voortdurend de toekomst te creëren door middel van anticipatie, innovatie, flexibiliteit en uitmuntendheid. 

Organisatie’ is een werkwoord en gaat over het voortdurende mensenwerk aan organisaties, netwerken, samenwerkingsverbanden die klantgericht, toekomstvast, effectief, optimaal presterend, vernieuwend, inspirerend, maatschappelijk verantwoord en goed bestuurd zijn. Voor mij als HR- & Organisatie Specialist blijven mensgerichte HRM en mensgerichte organisaties onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Daarnaast voorzie ik soms als Wegwijzer in Dementie ik in de groeiende behoefte aan genuanceerde, eerlijke en praktische informatie over dementie, en alles daar omheen. Ik ben auteur van het ‘standaardwerk’ over dementie ‘Dementiewijs – de waarheid over dementie‘. Als (gast)docent ben ik ook actief op Hogeschool en Universiteit in Nederland en in China.

Ik ben ook lid van het Institute of HeartMath in California, USA waar ik me met name richt op “research stress, emotions, heart intelligence and how to create coherence and resilience for the purpose of improving people’s lives at home, school, work and play.” Mijn boek (Wij zijn ons Hart) besteed hier ook aandacht aan.

Verder ben ik ook: schrijver van “De Persoonlijke Verklaring van de Rechten van de Medemens’; de man achter het EQnomie Manifest (2004) en de Verander-kunst Academie; openbaar en (voor wie durft) private Nar; oprichter en voorzitter van de Stichting dotindividual; schrijver van de nieuwe EC Privacy Directive; geestelijk vader van de Pentas Politica; schrijver van het Manifest ‘Communitas Humana’; ruim 43 jaar echtgenoot van Carla; vader van vijf geweldige kinderen; opa van Chanel, Aaliyah en Kael. Tot voor kort was ik ook coach en bestuurslid van een lokale politieke burgervereniging en lid van het Platform Bescherming Burgerrechten (Humanistisch Verbond).

Kunstenaar: Yvonne Jansen.