De Religie ‘Wetenschap’

religion-vs-scienceNaast de (enige echte) wetenschappers die over het stellen van vragen gaan en over het telkens opnieuw aan de orde stellen van wat ‘we’ dachten te weten, is er een vele malen grotere groep mensen die zich ook/onterecht ‘wetenschapper’ noemt maar die in feite allemaal lid zijn van een Wereldreligie die onder de schuilnaam ‘wetenschap’ opereert.

De Geloofsovertuiging van deze grote groep pseudowetenschappers bestaat in de kern uit een leerstelling met een tiental dogma’s (δόγμα) die door elke zichzelf respecterende ‘wetenschapper’ als onbetwistbaar moeten worden aangenomen.

Rupert2_400x400De (echte) wetenschapper Rupert Sheldrake gaf in zijn 2012 boek “The Science Delusion: Freeing the Spirit of Enquiry”, of “Science Set Free: 10 Paths to New Discovery” zoals de titel van zijn boek in de VS luidt, tien kernovertuigingen aan die de grootste groep ‘wetenschappers’ voor lief nemen. Ik laat deze 10 ‘artikelen des geloofs’ hier volgen:

1. Alles is in essentie mechanisch. Honden bijvoorbeeld zijn meer complexe mechanismen dan levende organismen met eigen doelen. Zelfs mensen zijn machines, ‘lompe robots’ zoals Richard Dawkin ze noemt, met hersenen die genetisch geprogrammeerde computers zijn.

2. Alle materie is zonder bewustzijn. Het heeft geen innerlijk leven of subjectiviteit of gezichtspunt. Zelfs menselijk bewustzijn is een illusie die geproduceerd wordt door de activiteiten van de hersenen.

3. De totale hoeveelheid materie en energie is altijd hetzelfde (met uitzondering van de Big Bang toen alle materie en energie van het hele universum plotseling verscheen).

4. Natuurwetten zij onveranderlijk. Ze zijn vandaag precies hetzelfde als ze in het begin waren en ze zullen hetzelfde blijven tot het einde.

5. De natuur is zinloos, en evolutie heeft geen doel of richting.

6. Alle biologische overdracht is materieel, gedragen in het genetisch materiaal, DNA, en in andere materiële structuren.

7. De geest zit in het hoofd en bestaat uit niets anders dan breinactiviteiten. memoriesWanneer je naar een boom kijkt is het beeld van de boom die jij ziet niet daar waar het lijkt te zijn maar binnen in je hersenen.

8. Herinneringen worden als materiële sporen opgeslagen in de hersenen en worden weggevaagd bij de dood.

9. Onverklaarbare fenomenen zoals telepathie zijn waanvoorstellingen.

10. Mechanische geneeskunde is de enige soort (geneeskunde) die echt werkt.

Samen vormen deze overtuigingen de filosofie of ideologie van het materialisme, waarvan de centrale aanname is dat alles materieel of fysiek is, zelfs geesten. Dit geloof-systeem werd in de late negentiende eeuw dominant binnen de wetenschap, en is nu vanzelfsprekend. Veel ´wetenschappers´ zijn zich niet bewust dat het materialisme een aanname is: ze denken gewoon dat het wetenschap is, of de wetenschappelijke kijk op de werkelijkheid, of het wetenschappelijk wereldbeeld.

Vooral in mijn gebied van interesse zijn alle punten, maar met name punten 7 en 8, essentiële aannames die, dankzij hun klakkeloze overname en aanname door de grote meerderheid in de wereld van de ´wetenschap´ het geheel van allerlei onderzoek en zorg bij cognitieve stoornissen minstens op achterstand zet, maar ik vermoed zelf op een dood spoor zet. Laat ik voor de volledigheid )mijn’ punt 11 aan dit vermaledijde rijtje toevoegen:

11. De aarde is vierkant.

____________________________________________________
P.S. Rupert Sheldrake zelf over ‘The Science Delusion’ zie DEZE TEDx-talk.
Een uitgebreider artikel (in het Engels) over Sheldrakes boek staat HIER.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Dementie met de tags . Bookmark de permalink.